lauantai 30. huhtikuuta 2016

Vapun toffeemunkit

Iloista vappua! Aurinko pilkahtelee välillä ulkona, lämmintä on +12 ja lumet ovat sulaneet. Oikein mukava vappuilma siis. Täällä päin on usein ollut vapun aikaan vielä lunta, mutta tänä vuonna ei enää (onneksi). 
Vappuun kuulu meidän perheessä hyvä ruoka kera munkkien ja siman. Itsetehdyt munkit ja itsetehty sima ovat vaan niin parasta, että tänäkin vuonna tehtiin molempia. Yhteishyvä-lehdessä oli ihanien toffeemunkkien ohje, joten nappasin sen talteen ja kokeilin. Munkeista tuli super herkullisia! Pehmeitä pallosia, joiden sisältä löytyy toffeeyllätys. Nam! <3

Ainekset

40 kappaletta 
Pullataikina
2,5 dl maitoa 
25 g hiivaa 
1 dl sokeria 
0,5 tl suolaa 
kananmuna 
1,5 tl kardemummaa 
8 - 9 dl vehnäjauhoja 
100 g voita tai margaarinia 
Kypsennykseen
paisto- ja friteerausöljyä 
Kuorrutukseen
1,5 dl sokeria 
Täyte
1 pussi (169 g) toffeemakeisia (Tsinuskitoffee) 
1 dl kuohukermaa 
Ohje:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, muut mausteet ja muna. Vatkaa joukkoon 2 dl jauhoista. Sekoita joukkoon pehmeä rasva ja loput jauhot, vaivaa hetki. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä kaksinkertaiseksi.
Pyöritä taikina tangoksi ja jaa kahdeksaan palaan. Leikkaa palat viiteen osaan. Pyöritä paloista palloja. Siirrä ne pellille kohoamaan.
Kuumenna öljy valurautapadassa. Rasva on sopivan kuumaa, kun pieni leipäpala ruskistuu muutamassa minuutissa. Kypsennä 5–6 munkkia kerrallaan, muutaman minuutin ajan. Käännä paiston aikana.
Nosta munkit valumaan hetkeksi talouspaperille. Sokeroi munkit.
Poista makeisista kääreet, saksi toffeepalat kahtia. Kiehauta kerma, lisää makeiset ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen 5–10 minuuttia kunnes seos on tasaista.
Anna jäähtyä 10–15 minuuttia. Siirrä täyte pursotinpussiin ja pursota nokare täytettä munkkien sisään.
  





Teen tänään vappupöytään välimeren lihapiirakkaa, joten pysykäähän kuulolla! ;) Roosa

2 kommenttia:

  1. Nam ,näyttääpä hyvältä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa, nämä olivat ehkä parhaita munkkeja mitä olen maistanut! <3

      Poista

Ilahduta jättämällä kommentti! :)