maanantai 16. toukokuuta 2016

Macaroneja ensimmäistä kertaa ikinä!

Sain salaiselta leivonta ystävältäni reseptin macaroneihin. Itse asiassa toivoin reseptiä, koska en ole koskaan tehnyt macaroneja kunnolla itse ja halusin ne oppia tekemään. Kotitaloustunnilla teimme näitä joskus, mutta muistaakseni minun ryhmäni leipoi jotain muuta. Eikä ne kyllä silloin mitään mestariteoksia olleet, mutta itse tehdyn näköisiä kylläkin. :D

Eilen sunnuntaina kaivoin ohjeen esille ja rupesin tuumasta toimeen. Macaroneista on jäänyt surullisen kuuluisa kuva, kuinka vaikea ne on saada onnistumaan. Ohje oli kuitenkin hyvin selkeä ja kaikki vaiheet oli kerrottu tarkasti. Leipominen sujui siis hyvinkin helposti. Uuniin kurkistaessani huomasin kuorissa kauniin pitsireunan ja osasin olla jo tässä vaiheessa tyytyväinen. Kaikki näytti juuri siltä kuin pitikin.

Reseptiin oli lisätty kaksi täyte ohjetta: pistaasipähkinä- ja kaakaotäyte. Kokeilin tällä kertaa pistaasitäytettä, joka ei ollut kyllä yhtään huono valinta. Täyte oli todella herkullista! Macaronit muutenkin olivat suussa sulavia ja samaan aikaan rapeita, että pehmeitä. Täytyy siis sanoa, että nämä onnistuivat erittäin hyvin heti ensi yrittämällä. Vanhemmatkin tykkäsivät tosi paljon! Ensi kerralla muistan lisätä elintarvikeväriä vähän enemmän, koska väri jäi hieman vaisuksi. Reseptillä oli varmasti suuri osuus onnistumiseen, eli paljon kiitoksia parilleni. :) Nämä olisivat kauniita juhlapöydässä, esimerkiksi ylioppilasjuhlissa. Täytyypä laittaa ensi vuotta ajatellen muistiin...

Macaron marenkitaikinan perusohje    
90 g mantelijauhetta
150 g tomusokeria
2 valkuaista (72 g)
hyppysellinen suolaa
1/4 dl erikoishienoa sokeria (20 g)
pastaväriä

1. Jauha mantelijauhe sekä tomusokeri kertaalleen.
2. Vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi valkuaiset ja hyppysellinen suolaa. Valuta sokeri hiljalleen ja vatkaa kunnes sokerikiteet liuonneet. Sekoita pastaväriä sen verran, että saat haluamasi väristä.
3. Sekoita manteli+tomusokeriseos nuolijalla noin kolmessa erässä valkuaisvaahtoon. Taikinan on tarkoitus olla sakeaa ja tahmeaa.
4. Laita taikina pursotinpussiin jossa on iso pyöreäpäinen tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Anna kuivua 10-25 min, jotta pinta silenee ja ilmakuplat häviävät.
5. Lämmitä uuni 150 asteeseen, ja paista macaronseja keskitasolla noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä. Jäähdytellessä kannattaa kääntää kuoria varovasti, jotta kosteus haihtuu alapinnalta. 

Pistaasitäyte
35 g pistaasipähkinärouhetta
n. 1 1/4 dl sokeria (100 g)
2 kanamunaa
120 g voita

1. Jauha pistaasit jauheeksi.
2. Mittaa sokeri ja kanamunat ja vatkaa paksuksi vaahdoksi. Lisää pähkinät, vatkaa seos sakeaksi ja nosta jääkaappiin.
3. Vatkaa voi vaahdoksi (n.15 min).
4. Lisää munavaahtoa lusikallinen kerrallaan voivaahtoon. Lusikoi täyte pursotinpussiin ja pursota pohjien päälle (tasaiselle puolelle) ja paina toinen pohja kevyesti päälle. 






Oli kyllä hauska kokeilla ihan uutta leivonnaista ja uudenlaista tekniikkaa. Harvemmin tulee tehtyä pieniä leivonnaisia tai pikkuleipiä. Ehkä se johtuu siitä, että isoissa piirakoissa ja kakuissa on enemmän syömistä. :D 

Kivaa viikon jatkoa! Roosa

12 kommenttia:

  1. WAU! Olet onnistunut kaikin puolin mallikkaasti, jalka on paikoillaan, täyte ei pursuile ja muoto on kohdallaan. Minä pidän enemmän juuri näistä matalista, mutta se on tietty makuasia.
    Jatka vain samaan malliin !
    n-h
    http://originaalisly.vuodatus.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Kiva kuulla, että näyttävät muidenkin silmään onnistuneilta. :) Samaan tapaan jatketaan. :D

      Poista
  2. Hyvin olet onnistunut =) meillä vanhin tyttö haluais et äiti tekis näitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! :) Eikun vain leipomaan, erittäin hyviä ovat! :P

      Poista
  3. Wau, upeita Roosa! Slysi ( joka ei ole yhtä hyvin ohjeellan onnistunut)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) Tykkäsin paljon sinun selkeästä ohjeesta vinkkeineen.

      Poista
  4. Hienosti olet onnistunut. Anne (npuuhat)

    VastaaPoista
  5. Minä olen kerran näitä kokeillut, ihan onnistuneesti kyllä mutta ei vain ole tullut toista kertaa tehtyä.. Pistaasitäyte kuulostaa kyllä todella herkulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ehkä minunkaan tule ihan heti tehtyä uudestaan, kuitenkin jonkun verran näissä oli hommaa ja aika pieniä ovat... :D Herkullisia kylläkin! :P Pistaasitäyte oli todella hyvä!

      Poista
  6. Vautsi! Tosi hienosti on onnistunut! :D

    VastaaPoista

Ilahduta jättämällä kommentti! :)