Täytteen ja kinuskin ohjeet on otettu Kotiliesi- sivustolta täältä. Kakkupohjan ohje on Vaaleanpunainen Nonparelli blogin Caroline Mikkosen Kakut- kirjasta. Pursotukset on tehty vispikermalla.
Äitienpäivän vadelma-kinuskikakku
Kakkupohja (22cm)
4 kananmunaa (200g)
140 g sokeria
140 g vehnäjauhoja tai 98 g vehnäjauhoja ja 42 g perunajauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
1. Jos munat ovat kylmiä, aloita lämmittämällä ne kädenlämpöisiksi lämpimässä vesihauteessa.
2. Laita kulho puntarille. Nollaa puntari ja riko munat kulhoon. Neljä munaa painaa 200 g. Sokeria ja jauhoja tarvitaan kumpaakin siis 0,7 x 200 g = 140 g.
3. Nollaa puntari ja lisää munien sekaan 140 g sokeria.
4. Jauhoja tulee taikinaan 140 g. Vehnäjauhojen osuus jauhomäärästä on 0,7 x 140 g = 98 g. Perunajauhojen osuus on tällöin 140 g-98 g = 42 g. Laita tyhjä kulho puntarille ja nollaa puntari. Mittaa jauhot. Kaada kulhoon 98 g vehnäjauhoja.
5. Kaada päälle perunajauhoja, kunnes puntari näyttää 140 g. Sekoita jauhot keskenään. leivinjauhetta ei tarvita, kunhan muistaa vatkata munat ja sokerin oikein hyväksi vaahdoksi. Jos olet kuitenkin epävarma, lisää jauhojen sekaan 3/4 tl leivinjauhetta.
6. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele ja jauhota reunat tai kiinnitä reunoihin leivinpaperisuikaleet. Jauhottamiseen voit käyttää esimerkiksi korppujauhoja tai vehnäjauhoja, jolloin kakun pinnasta tulee pehmeämpi.
7. Kananmunien ja sokerin vaahdotus on tärkeä vaihe kakkupohjan onnistumisessa. Vatkaa sähkövatkaimella munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, kunnes vaahdon pinnalle jää vatkaimesta selkeä kuvio. Älä kuitenkaan vatkaa liikaa, ettei kakkupohja lässähdä uunista oton jälkeen.
8. Siivilöi jauhot taikinaan samalla taikinaa varovasti käännellen. Tärkeää on, ettei tässä vaiheessa enää vatkaa, etteivät taikinaan syntyneet ilmakuplat rikkoudu.
9. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n. 45 minuuttia.
10. Kun kakku on kypsä, ota se uunista ja anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Poista pohjassa oleva leivinpaperi ja anna kakkupohjan jäähtyä kokonaan ritilällä.
Kinuski-vadelmatäyte
Kinuskikastike
3 dl fariinisokeria
3 dl kuohukermaa
Valmista kinuskikastike mielellään edellispäivänä, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla. Mittaa fariinisokeri ja kuohukerma kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Ota liedeltä ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.
TÄYTE
Aiemmin tehtyä kinuskikastiketta
3 liivatelehteä
2 dl vaahtoutuvaaa kevytvispiä
2 rkl vettä
250g suomalaisia vadelmia
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kylmä
kinuskikastike vaahdoksi. Vaahdota kevytvispi. Yhdistä vaahdot toisiinsa. Kiehauta
vesi ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteeseen.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta vaikkapa maidolla. Kokoa kakku vuokaan. Laita jokaiseen väliin kinuskitäytettä ja upota siihen vadelmia. Anna kakun hyytyä jääkaapissa 2-3 tuntia.
Irrota kakku vuoasta ja valmista kinuski.
KINUSKI
2 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
Valmista fariinisokerista
ja kuohukermasta
kinuski keittämällä sitä, kunnes
kylmään vesilasiin tiputetusta
pisarasta saa pyöriteltyä sormien
välissä pallon (10-20 minuuttia).
Kaada kinuski
kakun päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa.
kakun päälle ja anna jäähtyä jääkaapissa.
Lopuksi koristele kakku näyttävin kermapursotuksin.
Kakku onnistui hienosti ja se keräsi kehuja kahvipöydässä. Kakku ei ollut edes liian imelää, vaikka yleensä kinuskikakut ovat, sillä vadelmat taittoivat hyvin kinuskin makeutta.
Seuraavana postausjonossa olisi pätkisjuustokakku, pysykäähän kuulolla! ;)
Terkuin, Essi
Tämä on kyllä ihan paras pohjan ohje! :)
VastaaPoistaHyvä ohje on kyllä, ei mitään valittamista! :D
VastaaPoistaVadelma ja kinuski on ihana yhdistelmä, ehkä yks mun suosikeista täytekakuissa ♥ Kuulostaa ja näyttää todella herkulliselta, ja ei muutaku kivaa kesälomaa! :)
VastaaPoistaKiitos kovasti!<3 Vadelma ja kinuski on kyllä kuin luodut toisilleen, super hyvää!!
Poista