keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Preussilainen piiras

Täällä kirjoittelee lukulomaa viettävä abiturientti! Kolme viikkoa olisi tosiaan intensiivistä keskittymistä matematiikkaan, englantiin ja vähäsen äidinkieleenkin. Koko päivää ei kylläkään jaksa lukea, eikä se ole hyväksikään. Lukutauot voikin käyttää mukavaan puuhasteluun, kuten leipomiseen.

Eilen etsin taas kulhot ja vispilät kaapeista ja rupesin tutkimaan uutta reseptiä. Löysin Isoäidin parhaat leivonnaiset -kirjasta ihanan kuuloisen preussilaisen piiraan ohjeen. Piiras on varmaankin kotoisin jostain Saksan seudulta. Tämä on hyvin herkullista erityisesti murupäällysteen ansiosta. Murupäällysteet ovat parasta! <3


PREUSSILAINEN PIIRAS
(1 pellillinen 30x40 cm)

Taikina:
250 g voita
200 g (2,4 dl) sokeria
4 munaa
200 g (3 dl) jauhoja
40 g (1 dl) kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta

Murupäällyste:
110 g (1,7 dl) jauhoja
40 g (0,5 dl) sokeria
50 g voita

Kuorrute:
3,5 dl maitoa
1 pussi vaniljakreemijauhetta (itse käytin Ekströms vaniljakastike-pussin)
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
tomusokeria

Taikina: Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita munat vähitellen joukkoon. Sekoita sitten jauhoihin kaakao- ja leivinjauhe, siivilöi voivaahtoon ja kääntele tasaiseksi.
Murupäällyste: Sekoita jauhot ja sokeri. Paloittele voi pieniksi, lisää jauhoihin ja nypi ainekset muruiksi. 
Kuorrute: Kiehauta maito. Sekoita maitoon kreemijauhe ja 4 ruokalusikallista maitoa, kiehauta koko ajan hämmentäen ja anna jäähtyä.
Levitä taikina leivinpaperille uunipellille. Jaa kreemiseos teelusikalla pieninä nokareina taikinalle ja vetele seos ja taikina kauhan varrella mustavalkoisiksi kuvioiksi. Ripottele muruset taikinalle ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja hunnuta tomusokerilla.


3 kommenttia:

  1. Tämä menee kyllä kokeiltavien listalle. Murupäällys on totta vie parasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos kokeilet! Ja niinpä, niin hyvää.. <3

      Poista
  2. Olen kokeillut useamman kerran tätä ylisöpön kirjan ohjetta. Kannattaa tehdä vaniljakreemi pussin ohjeen mukaan eli välttämättä ei tarvitse keitellä. Ohje on paljon pienemmälle pellille (30x40cm) kuin mitä nykyuuneissa normaalit pellit on, mutta kivannäköinen tulee isolle pellillekin. Itse teen vähä liian pieneen astiaan, joten kreemiä ja murua ei tarvitse kuin noin puolet. Silloin siitä tulee myös enemmän kakkumainen, mihin pohjan rakenne sopiikin paremmin. Silloin on paistoaikaa jatkettava myös. Kokeilen juuri tätä myös muffinseina, mutta odottavat vielä uuniin pääsyä....

    VastaaPoista

Ilahduta jättämällä kommentti! :)