maanantai 29. helmikuuta 2016

Mantelitorttu

Ihana, aurinkoinen lauantaiaamu käynnistyi leivontakirjoja selailemalla. Kaivoin leivontakirjani esille, istuin nojatuoliini ja rentouduin kirjojen parissa. "Isoäidin parhaat leivonnaiset"- kirjasta silmiini osui mantelitorttu. Myös kaapissa olevat mantelit innostivat leipomaan juuri tätä herkkua.
Kirjan torttu oli leikattu pieniksi paloiksi, palat halkaistu keskeltä ja väliin laitettu vaniljakastikeseosta. Minun seoksesta tuli sen verran löysää, että päätin vain lorauttaa sitä tortun päälle, niinkuin vaniljakastiketta konsanaan. Todella hyvää torttua tuli, vaikka ohje on melko monivaiheinen. Suosittelen kokeilemaan! :)



Mantelitorttu

Taikina:
7,7 dl jauhoja
20 g tuorehiivaa
Vajaa 1 dl sokeria
2 dl kädenlämpöistä maitoa
hyppysellinen suolaa
½ sitruunan raastettu kuori tai loraus sitruunamehua
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
80 g pehmeää voita

Siivilöi jauhot ja paina keskelle kuoppa. Murenna hiiva ja kaada sokeri kuoppaan. Lorauta hieman maitoa kuoppaan. Nostata juuritaikinaa liinan alla lämpimässä n. 15 min.

Lisää suola, sitruunankuoriraaste tai mehu, munat, vaniljasokeri ja voi juuritaikinaan ja sekoita hyvin sähkövatkaimen taikinakoukuilla lisäten samalla maitoa, kunnes taikinasta tulee pehmeää muttei tarttuvaa. Nostata taikinaa uudelleen liinan alla lämpimässä n. 30 min.
Kauli taikina leivinpaperoidulle pellille n. 1,5 cm:n paksuiseksi ja nostata taikinaa liinan alla vielä n. 15 min.

Kuorrute:
5-6 rkl maitoa
100 g voita
2,4 dl sokeria
200 g mantelilastuja

Kiehauta maito ja voi. Lisää joukkoon sokerit ja mantelit ja hauduta pienellä lämmöllä, kunnes seos sakenee ja muuttuu hieman kiiltäväksi, muttei vielä ruskeaksi. Levitä jäähtynyt manteliseos taikinan päälle. Paista 200 asteessa n. 25 min.

Täyte/vaniljakastike:
5dl maitoa
½ vaniljatankoa
3 munankeltuaista
0,6 dl sokeria
0,6 dl perunajauhoja
100 g pehmeää voita
1,7 dl tomusokeria

Kuumenna maito ja vaniljatanko kattilassa. Vaahdota keltuaiset ja sokeri kulhossa ja sekoita varovasti joukkoon perunajauhot. Hämmennä seos vähitellen kuumaan vaniljamaitoon ja kiehauta vielä kerran jatkuvasti sekoittaen. (Seos on tässä vaiheessa todella paksua. Minä lisäsin siihen liikaa maitoa ja siten siitä tuli liian löysää.) Nosta kattila liedeltä. Vaahdota voi seoksen jäähtyessä ja sekoita voivaahtoon siivilöity tomusokeri ja sitten lusikallinen kerrallaan vaniljakastike.

Leikkaa jäähtynyt torttu pitkittäin leveiksi suikaleiksi ja sitten keskeltä vaakasuoraan kahtia. Sivele alemmille puolikkaille vaniljaseosta ja aseta yläpuoliskot seoksen päälle.
Tai sitten vain paloittelet tortun mukaviksi paloiksi ja lorautat vaniljakastiketta päälle. ;)

 

Jos joku on tällä hetkellä lomalla, niin oikein hyvää ja rentouttavaa lomaa ja muille oikein hyvää viikon jatkoa! :)

2 kommenttia:

Ilahduta jättämällä kommentti! :)