sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Kultarannan pumpulikakku

Moi ja mukavaa sunnuntai-iltaa! Päätin viime viikonloppuna, että olen enää vain karkkilakossa. Leipomisesta on vain niin vaikea pysyä erossa! Jo viime viikonloppuna ostin tarvikkeet tähän kakkuun jonka ohjeen löysin täältä, ihanasta "Liian hyvää"-blogista. Tämä kakku kiehtoi minua, koska monilla se oli epäonnistunut. Joillakin se oli kohonnut vuoat yli, lässähtänyt tai jäänyt vuokaan kiinni. Minulle ei sattunut mitään näistä! Kakku siis onnistui ja oli kaiken lisäksi hyvääkin.


Teen hyvin harvoin kuivakakkuja. Tämä saattaa johtua niiden kuivuudesta tai siitä kun ne ainakin minulla jäävät usein mataliksi. Tästä kakusta tuli kuitenkin korkea ja yhdessä vaiheessa luulin, että se kohoaa yli. Onneksi niin ei käynyt. Kakku oli todella maukasta ja hyvin pehmeää. Anne oli kuorruttanut kakun kokonaan, mutta minä halusin tehdä vain raitoja. Mielestäni kakusta tuli näin oikein nätti! Kun äiti maistoi kakkua, hänelle tuli lapsuus mieleen: Mamman perunajauhopaketin kyljestä tekemä kakku maistui aivan tältä! Silloin kakkua tosin tehtiin ilman kuorrutetta, mutta kuorrute on kiva lisä ja antaa raikkautta.

Kultarannan pumpulikakku

3 isoa kananmunaa
3 dl Siro erikoishienoa sokeria
4 dl Kolmen Konstin Perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta (käytä mittalusikkaa tai laita hyvin varovainen teelusikallinen)
1,5 tl vaniljasokeria
250 g kiehuvan kuumaa voita

Voitele 1,8 - 2 litran vuoka voilla ja leivitä kookoshiutaleilla/gluteenittomilla korppujauhoilla (ellei tarvitse olla gluteeniton, käytä tavallisia korppujauhoja)

1. Vatkaa munat ja sokeri hyvin kuohkeaksi vaahdoksi. 

2. Sekoita perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään. Lisää sitten kaikki kerralla munavaahtoon ja sekoita sekaan sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella. Vain kaikki aineet nopeasti sekaisin.
 
3. Sulata voi kattilassa tai syvällä lautasella mikrossa kiehuvan kuumaksi. Kaada kerralla taikinan sekaan. Vatkaa kunnolla taikinan sekaan siten, että rasvaa ei jää yhtään sekoittumatta.
 
4. Kaada taikina kunnolla voideltuun ja tuhdisti kookoshiutaleilla/korppujauhoilla jauhoitettuun kakkuvuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla ylä/alalämmöllä 180 asteessa 50-55 minuuttia, kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista ja kakkua tikulla pistettäessä tikku jää puhtaaksi. Anna kakun jäähtyä 20 minuuttia ritilällä ennen kumoamista, jos käytät silikonivuokaa, anna kakun jäähtyä kokonaan ennen vuoan poistamista.

Kuorrutus:
60 g pehmeää voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa tai sitruunatuorejuustoa
4 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria


Laita kaikki kuorrutteen ainekset kulhoon ja vatkaa kunnolla sekaisin. Levitä kuorrute pienellä palettiveitsellä tai muulla tasasivuisella veitsellä kakun pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla. 



Leivonnan täyteistä viikkoa kaikille! :)
Terkuin, Essi

2 kommenttia:

Ilahduta jättämällä kommentti! :)