lauantai 19. syyskuuta 2015

Kinuski-puolukkakakku

Oltiin viime viikonloppuna mökillä ja kävin keräämässä puolukoita äitin kanssa. Halusin tottakai leipoa niistä jotakin ja päätin leipoa kinuski-puolukkakakkua ihanasta "Kinuskikissan helpot suosikit"- kirjasta. Kakku oli melko helppotekoinen, mutta kinuski tuotti pieniä ongelmia. Luin ohjetta hieman huolimattomasti ja rupesin tekemään kinuskia heti kun sain kakun uuniin, vaikka keittäminen olisi pitänyt aloittaa vasta kun kakku on jäähtynyt. Kun sitten sain kakun pois uunista, kinuski oli kiehunut reilun 20 minuuttia ja kovettunut hieman. En kerennyt jäähdytellä kakkua, vaan kippasin kinuskin kakun päälle ja levitin nuolijalla tasaiseksi. Kirjan kuvassa kinuski oli kauniisti valunut kakun reunoille, mutta minulla sitä oli vain päällä. Kakkua maisteltaessa huomasin, että kinuski oli muuttunut kovaksi "purkaksi". Lusikalla sitä ei saanut paloiteltua, mutta suussa se rapsahti ihan mukavasti. Omaan makuuni kakku oli myös hieman liian tiivis.  Muuten kakku oli hyvää ja voinkin jakaa sen täällä. Ensi kerralla voisin tehdä samasta taikinasta muffineja ja lurauttaa päälle vaikka kaupasta ostettua kinuskikastiketta. :)


Kinuski-puolukkakakku

100g voita tai margariinia
4 munaa
3,5 dl sokeria
6dl vehnäjauhoja
1rkl vaniljasokeria (itse laitoin 1tl)
2tl leivinjauhetta
1,5dl kevytkermaa
350g puolukoita
Hieman vehnäjauhoja puolukoihin

Kinuski:
2dl fariinisokeria
2dl kuohukermaa

Koristelu:
Puolukoita

Sulata voi ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta, voisulaa ja kermaa nuolijalla käännellen.
Pyörittele puolukat vehnäjauhoissa. Näin ne eivät painu paistamisen aikana vuoan pohjalle.
Sekoita puolukat taikinaan.
Voitele ja korppujauhota 24cm kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa 40-50 minuuttia.
Kumoa kakku ja anna jäähtyä. Siirrä tarjoilulautaselle.

Mittaa kattilaan fariinisokeri ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä keskiteholle ja jatka keittämistä n. 15 minuuttia.
Kaada kinuski heti kakun päälle. Anna valua hieman reunoille. Nosta jääkaappiin.
Koristele kakku puolukoilla.





Syksyterkuin, Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta jättämällä kommentti! :)