keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Perinteistä pullaa

No joo... tällaisen sokerihiiren on vaikeaa olla erossa leipomisesta ja herkuista. Herkkulakkoni ei siis onnistunut ihan toivotulla tavalla. Aikomukseni oli pitää lakkoa Saksan vaihtoon asti, mutta edessä oleva mökkiviikonloppu sai minut tarttumaan leivontatarvikkeisiin. Ja mikä olisikaan parempaa kuin perinteinen pulla! Tahdoin tehdä hieman isomman taikinan kuin yleensä, jotta pullaa jäisi reilusti pakastimeenkin. Tein litran taikinan ja kaikki meni hyvin siihen asti kunnes rupesin leipomaan. Kun kaadoin taikinan alustalle se levisi kuin Jokisen eväät. Taikina oli liian löysää. Jouduin siis lisäämään jauhoja aikalailla ennen kuin sain aikaan nättejä pullia. Olin tehnyt taikinan kahteen puolen litran kulhoon ja kun leivon toista, toinen kohosi niin paljon että se tuli yli kulhon ja pöydälle asti.
Ilman ongelmia ei siis selvitty tälläkään kertaa... :) No mutta, hyviä pullia tuli silti.
 

Pullataikina

5dl maitoa
50g hiivaa
2dl sokeria
2rkl kardemummaa
2tl suolaa
1 kananmuna
100g voita

Pinnalle:
kananmunaa
raesokeria
voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetki.Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä.
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Pyörittele taikinasta mieleisiäsi pullia. Anna kohota hetken aikaa, voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Voit myös painaa pullan keskelle voisilmän. Paista 200 asteessa n. 10 min.

 
 
Terveisin, Essi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta jättämällä kommentti! :)