sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Jouluneliöt

Aivan aluksi toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää! Tänään on taas monen odottamat linnanjuhlat, joita tulee tietysti seurattua joka vuosi pukuja arvostellen. Odotan jo kovasti iltaa, että saan asettua sohvalle viltin alle, kynttilän valoon glögimuki kädessä. <3 
Perjantaina tein Kinuskikissa leipoo -kirjasta jouluhiutaleita, jotka itse nimesin jouluneliöiksi, koska en näihin tehnyt lumihiutalekuviota. Pohjassa maistuu pipari ja päällisessä mansikka ja valkosuklaa. Nämä ovat kyllä herkkua! Aivan ihana leivos vaikkapa joulupöytään. Kirjan kuvassa päällinen on kauniin punainen, mutta näissä täyte muuttui sameamman väriseksi valkosuklaan lisäämisen jälkeen. Makuun väri ei kuitenkaan vaikuta, joten ei mitään hätää. (;

Jouluneliöt

Piparipohja:

150g piparkakkuja
250g voita tai margariinia
1 1/2dl sokeria
2 keltuaista
3dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria

Mansikka-valkosuklaatäyte:

3 liivatelehteä
125g voita tai margariinia
3 1/2dl mansikkasosetta (tuoreista tai pakastemarjoista)
1 1/2dl tomusokeria
130g valkosuklaata

1. Hienonna piparkakut tehosekoittimella tai murskaamalla ne kaulimella paksun pakastuspussin sisällä.
2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon keltuaiset yksitellen. Yhdistä piparkakkumurska, vehnäjauhot ja vaniljasokeri keskenään ja lisää taikinaan muutamassa erässä. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa tunnin ajan.
3. Vuoraa uunivuoka (noin 22 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle.
4. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
5. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
6. Sulata voi kattilassa. Jos mansikat ovat kokonaisia, soseuta ne. Lisää voisulaan mansikkasose ja tomusokeri. Kuumenna sose kiehuvaksi ja sulata liotetut liivatelehdet soseen joukkoon.
7. Paloittele valkosuklaa ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Sekoita ohuena nauhana täytteeseen. Kaada pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia.
8. Nosta piirakka vuoasta leivinpaperin avulla. Leikka neliöiksi tai ota kuvioita muotilla. Irrota kuvio muotista tarvittaessa veitsenkärjen avulla. 


Piparipohja.

Mansikka-valkosuklaatäyte.





Joulukin tulee jo hurjaa vauhtia! Ensi viikolla saatan ehkä tehdä taas joululeivonnaisia, tai jos leivonta ystäväni paketti saapuu ensi viikolla, tulee postausta ainakin siihen liittyen. (: Roosa

2 kommenttia:

  1. Nam, varmasti on hyvää! :) Jostain syystä mansikkaa ei tule käytettyä oikein koskaan leivonnassa. Minä en ole päässyt sisälle tuohon linnan juhlien katseluun. Tänä vuonna katsottiin kättelyä vartti, jonka jälkeen kanava vaihtui. Jatkot tosin seurattiin alusta loppuun. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä oli kyllä tosi herkkua! :P Itsekkin tulee käytettyä mansikkaa suht vähän, kesällä enemmän. Minulla meni taas TV-katselut juuri päinvastoin: kättely katsottiin kokonaan, jatkoja vain hetki! :D

      Poista

Ilahduta jättämällä kommentti! :)